Je bruiloft leuk aankleden: Tips voor een onvergetelijke dag

Gepubliceerd op 30 mei 2024 om 12:24

Een bruiloft is één van de mooiste momenten in het leven en het aankleden van deze speciale dag is belangrijk om een magische sfeer te creëren. Of je nu een groot budget hebt of juist een klein budget, met een beetje creativiteit en planning kun je je bruiloft prachtig en persoonlijk maken. Een aantal jaren geleden heb ik de styling gedaan van de bruiloft van mijn zwager en zus en dit vond ik ontzettend leuk om te doen. Hieronder vind je uitgebreide tips om je bruiloft leuk en stijlvol aan te kleden.

1. Kies een Thema

Het kiezen van een thema kan je helpen bij het maken van consistente en samenhangende decoraties. Denk aan thema’s zoals vintage, boho, modern, rustiek, strand, of zelfs een seizoensthema zoals lente of winter. Een thema maakt het makkelijker om beslissingen te nemen over kleuren, bloemen, en andere decoratieve elementen. De trouwkaarten en ander drukwerk voor je bruiloft kun je hier ook op aanpassen, zo zien de genodigden ook meteen wat het thema is.

2. De Juiste Kleurencombinaties

Kleur is een krachtig hulpmiddel om de sfeer van je bruiloft te bepalen. Kies kleuren die bij je thema passen en die je persoonlijke stijl weerspiegelen. Overweeg een kleurenpalet van drie tot vijf kleuren om te voorkomen dat het te druk wordt. Subtiele tinten kunnen elegantie en rust uitstralen, terwijl felle kleuren voor een vrolijke en energieke sfeer zorgen.

3. Bloemen en Groen

Bloemen zijn onmisbaar op een bruiloft. Ze voegen niet alleen mooiigheid en geur toe, maar kunnen ook worden gebruikt om thema’s en kleuren te accentueren. Overweeg seizoensbloemen, omdat deze meestal goedkoper en gemakkelijker te verkrijgen zijn. Trouw je in de lente/zomer, dan kun je ook overwegen om vlak van tevoren wildbloemen te plukken. Dit staat bijvoorbeeld prachtig op een boho chique bruiloft. Combineer bloemen met groen voor een natuurlijke en frisse uitstraling. Denk aan bloemstukken, boeketten in vazen, bloemkransen en bloemslingers.

4. Tafeldecoraties

Tafeldecoraties zijn belangrijk voor het creëren van een feestelijke sfeer tijdens het diner of de receptie. Enkele ideeën:

 • Middelpunt: Gebruik bloemstukken, kaarsen, lantaarns, of zelfs een combinatie van deze. Zorg ervoor dat ze niet te hoog zijn, zodat gasten elkaar kunnen zien en met elkaar kunnen praten.
 • Servies en Glaswerk: Kies mooi servies en glaswerk dat past bij je thema en kleurenpalet. Zelfs eenvoudige witte borden kunnen worden opgefleurd met kleurrijke servetten en tafellopers.
 • Naamkaartjes en Menukaarten: Personaliseer de tafels met naamkaartjes en menukaarten die bij je thema passen. Dit voegt een persoonlijk tintje toe en helpt gasten hun plaats te vinden.

5. Lichtinval en Verlichting

Verlichting speelt een grote rol in het creëren van de juiste sfeer. Enkele ideeën voor prachtige verlichting:

 • Sfeerverlichting: Gebruik lantaarns, kaarsen, en fairy lights voor een intieme en romantische sfeer.
 • Hanglampen en kroonluchters: Deze kunnen een vleugje elegantie toevoegen, vooral als je een binnenlocatie hebt.
 • Buitenverlichting: Voor buitenbruiloften zijn prikkabels, fakkels, en vuurkorven geweldige opties om een gezellige sfeer te creëren.

6. Achtergronden en Fotoplekken

Een mooie achtergrond of fotoplek is essentieel voor prachtige trouwfoto’s. Overweeg de volgende ideeën:

 • Bloemenwanden: Deze zijn perfect voor zowel ceremonies als fotosessies.
 • Rustieke Houten Bogen: Versierd met bloemen en groen voor een boho of rustieke bruiloft.
 • Personalisatie: Voeg initialen, namen, of de trouwdatum toe aan de achtergrond voor een persoonlijk tintje.

7. DIY Decoraties

DIY-decoraties kunnen een persoonlijke en unieke sfeer aan je bruiloft toevoegen, en zijn vaak budgetvriendelijk. Enkele eenvoudige ideeën:

 • Papieren bloemen: Deze zijn goedkoop, makkelijk te maken en kunnen in elke gewenste kleur worden gemaakt.
 • Houten bordjes: Schilder aanwijzingen, citaten, of welkomsboodschappen op houten plankjes.
 • Mason jars of andere glazen potten: Gebruik ze als vazen, lantaarns, of zelfs glazen voor drankjes.

8. Persoonlijke Details

Het zijn de kleine, persoonlijke details die je bruiloft echt speciaal maken. Denk aan:

 • Foto’s: Hang foto’s van jullie samen op verschillende momenten in je relatie op. Of hang foto's op van je gasten, leuk om te zien!
 • Gastgeschenken: Kies voor gepersonaliseerde gastgeschenken die bij het thema passen, zoals een potje met bloemzaadjes, een wijnstopper met jullie initialen voor een een blijvende herinnering, of een lekkere geurkaars met een kaartje.
 • Speciale herinneringen: Voeg elementen toe die betekenisvol zijn voor jullie als koppel, zoals een herinneringstafel met foto’s en souvenirs van belangrijke momenten in jullie relatie.

9. De Locatie Decoreren

De locatie zelf kan veel doen voor de sfeer van je bruiloft. Zorg ervoor dat de decoraties passen bij de stijl van de locatie:

 • Buitenlocaties: Maak gebruik van de natuurlijke schoonheid door bloemen en verlichting toe te voegen. Denk aan prikkabels tussen bomen, bloemenbogen, en lantaarns langs paden.
 • Binnenlocaties: Versier de muren met bloemstukken, lichtjes, en stoffen om een gezellige en feestelijke sfeer te creëren.

10. Plan en Organiseer

Zorg ervoor dat je alles goed plant en organiseert. Maak een checklist van alle decoraties die je nodig hebt en zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om alles klaar te maken. Betrek vrienden en familie bij het proces; het kan leuk zijn om samen te knutselen en decoraties te maken. Breng ook een bezoekje aan de kringloop, hou Marktplaats in de gaten, of huur spullen voor de bruiloft. 

Met deze tips kun je je bruiloft op een prachtige en betaalbare manier aankleden. Ben jij op zoek naar drukwerk voor je bruiloft, dus denk aan een uitnodiging, menukaart, bedankkaartjes etc, neem contact op met mij en wie weet kan ik iets voor jullie betekenen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.