De betekenis van kleuren op geboortekaartjes

Gepubliceerd op 13 februari 2024 om 16:00

Wanneer je op zoek bent naar een geboortekaartje, zijn kleuren niet per se alleen een esthetische keuze; van oorsprong hebben ze ook een diepere betekenis en symboliek. Elke kleur heeft een bepaalde betekenis en hiermee kun jij op een subtiele manier de boodschap van je geboortekaartje versterken. In dit artikel heb ik de eigenschappen van de verschillende populaire kleuren voor geboortekaartjes uitgezocht en deze vind je hieronder.

 

De populairste kleuren voor een geboortekaartje

Blauw: Blauw wordt vaak geassocieerd met rust, kalmte en vertrouwen. Het wordt van oudsher gebruikt voor geboortekaartjes waneer er een jongen is geboren, echter zie je steeds meer dat mensen kiezen voor andere kleuren zoals groen, geel of terra kleur. Blauw symboliseert ook de verbondenheid met de lucht en de zee, wat een gevoel van ruimte en vrijheid kan oproepen. 

Roze: Roze, de klassieke kleur voor meisjes, staat onder andere voor tederheid, liefde en zachtheid. Het roze op geboortekaartjes kan ouders helpen om de gevoeligheid en zorgzaamheid te uiten die ze voor hun pasgeboren dochter voelen.

Geel: Geel staat voor vreugde, energie, vrolijkheid en optimisme. Allemaal eigenschappen die stuk voor stuk heel geschikt zijn voor een geboortekaartje. Het wordt vaak gekozen om de levendigheid en vreugde van het nieuwe leven te vieren. Geel kan ook symbool staan voor intellect en creativiteit. Kortom; geel is een super geschikte kleur voor je geboortekaart. 

Groen: Groen, de kleur van de natuur, staat voor vruchtbaarheid, gezondheid en vernieuwing. Het wordt in verband gebracht met groei en balans, en dit kan ouders helpen om de hoop en het frisse begin te symboliseren dat een nieuw leven met zich meebrengt.

Paars: Paars, een kleur die vaak wordt geassocieerd met royalty en spiritualiteit, kan worden gekozen om de individualiteit van een kind te vieren. Het kan ook staan voor mysterie en verbeeldingskracht staan.

Oranje: Oranje is een vrolijke en energieke kleur die staat voor enthousiasme, vitaliteit en warmte. Het kan gebruikt worden om de levendigheid en de sprankeling van het nieuwe leven te symboliseren, en om een gevoel van geluk en optimisme over te brengen.

 

Gebruik meerdere kleuren voor je geboortekaartje

Een geboortekaart bestaat vaak uit meerdere kleuren en het is daarom ook zeker mogelijk om verschillende kleuren met elkaar te combineren, bijvoorbeeld een groene kleur voor ‘gezondheid en vernieuwing’’ in combinatie met geel dat staat voor ‘vrolijkheid en optimisme’. 

 

Variërende betekenissen en interpretaties kleuren

Het is belangrijk om ook nog even te noemen dat kleuren cultureel bepaald kunnen zijn en dat interpretaties kunnen variëren. Sommige culturen hechten meer waarde aan specifieke kleuren of associëren verschillende betekenissen met dezelfde kleur.

 

Voeg symbolen toe aan het geboortekaartje

Naast kleuren kunnen ook andere elementen op geboortekaartjes symbolische betekenissen hebben, zoals illustraties, bepaalde patronen en lettertypen. Ouders kunnen ervoor kiezen om symbolen, bijvoorbeeld een klavertje vier of een boze oog toe te voegen aan het kaartje, bijvoorbeeld om bescherming en voorspoed te benadrukken en te wensen voor hun newborn.

Mocht je op zoek zijn naar een geboortekaartje, weet dan dan het ook leuk is om op kleur te letten. Natuurlijk kies je voor de kleur die jouw het meeste aanspreekt, echter kan een kleur dus ook bepaalde betekenis hebben waardoor je een geboortekaart een extra boodschap mee kan geven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.