8 x Tips voor het inrichten van een leuke kinderkamer

Gepubliceerd op 6 maart 2024 om 11:00

Een kinderkamer inrichten is voor de meeste mensen een leuke activiteit, ik vind het in ieder geval helemaal leuk en het is echt mijn ding! Hoe leuk is het namelijk om van de kamer van je kindje een fantastische plek te maken waar hij of zij zich helemaal thuisvoelt? Of je nu een babykamer inricht voor je pasgeborene of een speelse ruimte voor je nieuwsgierige peuter, er zijn veel manieren om een kinderkamer helemaal tot leven te brengen. Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor het inrichten van een kinderkamer, hier heb ik 10 handige tips!

 

Kies een thema of een kleur

 

Wanneer je totaal geen idee hebt waar je moet beginnen, kan het een goed idee zijn om een kinderkamer in te richten met een bepaald thema of kleurenschema. Zo kan het thema of de kleuren de basis vormen voor de rest van de kamer en het inrichten wordt hierdoor een stuk gemakkelijker! Leuke thema’s voor kinderkamers zijn bijvoorbeeld: natuur, ruimte, dinosaurussen, zeedieren, prinsessen, sprookjes, teddy, unicorns etc.

 

Begin met een blank canvas

 

Nu je een thema of een kleurenschema in gedachte hebt, is het fijn om te beginnen met een blank canvas. Begin met een lege kamer en het liefst met witte muren. Kijk welke muren je in een kleur wilt verven, of wellicht ga je voor een behang of wat dacht je van mooie muurstickers? Bij het verven of behangen is het handig om rekening te houden met lichtinval, een kleur in de winkel kan er namelijk heel anders uitzien. Koop desnoods een tester en verf een klein stukje in de gewenste kleur, zo kun je meteen zien hoe het uitpakt in de kamer. 

 

Maak een plattegrond

 

Nu is het ook het moment om na te denken hoe je de ruimte wilt inrichten? Hou rekening met welke meubels je hebt of gaat kopen, hoe groot zijn deze meubels en waar wil je leuke decoratie neerzetten? Het kan handig zijn om met een potlood en een stuk papier een plattegrond te tekenen. Zo kun je verschillende indelingen maken en goed zien welke indeling je het meeste aanspreekt. Het scheelt je uiteindelijk een hoop gesleep met meubels. 

Creëer voldoende opbergruimte

 

Kinderen hebben over het algemeen veel spullen nodig, denk aan kleertjes, accessoires, speelgoed, boekjes enz. Heb je te weinig ruimte om al deze spullen op te bergen, dan is de kans groot dat de kamer al snel een rommeltje wordt. Denk dus ook zeker goed na over het creëeren van voldoende opbergruimte. Koop bijvoorbeeld leuke manden of plastic klapkratjes om spulletjes  in te bewaren, dit is niet alleen handig maar het ziet er ook meteen gezellig uit! Heb je beperkte ruimte in de kamer, koop dan bijvoorbeeld lage plastic bakken met wieltjes die je handig onder het bed kan rijden. Ga vooral slim om met de ruimte die je hebt!

 

Maak gezellige hoekjes in de kamer

 

Het is fijn als een kinderkamer een gezellige ruimte is, de kamer moet voor veel warmte, veiligheid en gezelligheid zorgen. Dit kun je o.a. creëren door het maken van gezellige hoekjes in de kamer. Maak bijvoorbeeld van het bed een bedbank met veel kussens en knuffels, een boekenplankje in de buurt en een gezellige wandlamp aan de muur. Ook kun je een leuk bureautje neerzetten met een fijne stoel en maak het natuurlijk af met mooie accessoires.

 

Maak gebruik van leuke muurdecoratie

 

Een kinderkamer wordt natuurlijk ook pas echt gezellig wanneer je gebruik maakt van leuke accessoires. Vergeet ook zeker niet de muren. Heb je de muren in een leuke kleur geverfd, maak het dan af met mooie muurdecoratie. Denk aan een toffe kinderkamerposter, een neon lamp aan de muur, een leuk wandrekje met de leukste accessoires of wat dacht je van een stoffen slinger?

 

Welke verlichting kies je?

Ook het kiezen van de juiste verlichting is een belangrijk punt wanneer je een kinderkamer gaat inrichten. Niet alleen vanwege functionaliteit, ook is geeft de juiste verlichting veel sfeer aan een ruimte. Zorg in ieder geval voor basisverlichting in het midden van de ruimte. Heeft je kind een bureau, zet hier dan ook bijvoorbeeld een bureaulamp op. Het kan ook fijn zijn om een lampje in de buurt van het bed neer te zetten of op te hangen. Om een gezellige sfeer te creëren kies je het liefst voor warm geel licht en het is helemaal fijn wanneer je de verlichting kunt dempen. 

 

 

Creëer de ruimte om te spelen

 

Een kinderkamer is natuurlijk niet alleen bedoeld om in te slapen, het moet ook een ruimte zijn waar lekker gespeeld kan worden. Zorg daarom ook voor voldoende ruimte zodat je kind lekker vrij kan spelen. Heb je beperkte ruimte maak dan vooral slim gebruik van de ruimte die je wel hebt. Koop bijvoorbeeld een hoogslaper, onder het bed kun je dan een speelhoek creëren. Als je een plank aan de muur wilt, maar de ruimte beperkt is, kies dan voor een opklapbare plank.

 

Met deze tips als leidraad gaat het je vast lukken om van de kinderkamer een gezellige en functionele ruimte te maken. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.